top of page

Dietetyk

Terapia dietetyczna z wykorzystaniem konopi 

Terapia dietetyczna to proces mający na celu polepszenie stanu zdrowia pacjenta, redukcję masy ciała, utrzymanie lub jej wzrost w zależności od założenia terapii. Prawidłowo zbilansowana dieta oraz poprawa stylu życia jest najbezpieczniejszą zmianą jaką można wprowadzić, aby być zdrowszym.

​

Rola konopi siewnych w terapii dietetycznej roÅ›nie. Od kilku lat obserwuje siÄ™ wzrost zainteresowania produktami na bazie konopi. 

Konopie przez tysiÄ…ce lat miaÅ‚y znaczÄ…cÄ… pozycjÄ™ w żywieniu i medycynie ludowej. W czasach nowożytnych przejÅ›ciowo straciÅ‚y na popularnoÅ›ci za sprawÄ… polityki antynarkotykowej, jednak od kilku lat wzrasta zainteresowanie żywieniowymi, użytkowymi i leczniczymi wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciami tych roÅ›lin. 

​

Pierwsze medyczne zastosowanie konopi opisano 2700 p.n.e. Chińczycy wykorzystywali konopie leczniczo w terapii bolesnych chorób wewnętrznych, leczeniu bólu zębów, zwalczaniu krost i ran jamy ustnej. W XIX w. nalewki z konopi stosowano w Anglii i Ame- ryce jako środki przeciwbólowe i przeciw mdłościom. W 1942 r. konopie usunięto z Farmakopei amerykańskiej. Dalsze ograniczenia zastosowań medycznych wynikały z rozwoju leków syntetycznych. Definitywne wykluczenie konopi nastąpiło za sprawą jednolitej konwencji o środkach odurzających z 1961 r., w której zostały sklasyfikowane jako substancja psychoaktywna niemająca zastosowania medycznego. Sytuacja uległa zmianie w lipcu 2018 r., kiedy Komitet Ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ds. Uzależnienia od Narkotyków wydał zalecenie o wyłączeniu CBD z konwencji o kontroli narkotyków (mimo że jeszcze w 1954 r. WHO prezentowała stanowisko, że konopie nie posiadają właściwości terapeutycznych).

​

Åšlady konopi na terenach dzisiejszych paÅ„stw europejskich (np. Rumunia, Niemcy, Szwajcaria) datowane sÄ… na epokÄ™ neolitu. Przez setki lat wytwarzano z nich produkty przemysÅ‚owe (odzież, włókno, leki, kosmetyki, Å›rodki czystoÅ›ci, lakiery i smary).  HodowlÄ™ polskich odmianami konopi włóknistych rozpoczÄ™to w 1946 r. 

PrzykÅ‚adem stosowania nasion i oleju w regionalnej kuchni polskiej sÄ…: tradycyjna zupa bożonarodzeniowa zwana siemieniuchÄ… bÄ…dź siemieniatkÄ… (region łódzki) i przysmak lubelski – Å‚ochdziaki (pierogi gotowane ze zwarem – szarobiaÅ‚ym serem z siemienia konopnego). W przeszÅ‚oÅ›ci nasiona konopi byÅ‚y czÄ™stym skÅ‚adnikiem pÄ…czków (region dolnoÅ›lÄ…ski), a olej – okrasÄ… do kaszy i ziemniaków.
Obecnie w celach żywieniowych najczęściej wykorzystuje siÄ™ nasiona Å›wieże lub poddane obróbce (termicznej, mechanicznej – olej i mÄ…ka). LiÅ›cie i kwiaty stosowane sÄ… głównie w celach aromatyzujÄ…cych przy produkcji piw konopnych oraz jako skÅ‚adnik herbatek zioÅ‚owych.  Czytaj wiÄ™cej >>>

Umów telefonicznie

bottom of page