Dietetyk

Terapia dietetyczna z wykorzystaniem konopi 

Terapia dietetyczna to proces mający na celu polepszenie stanu zdrowia pacjenta, redukcję masy ciała, utrzymanie lub jej wzrost w zależności od założenia terapii. Prawidłowo zbilansowana dieta oraz poprawa stylu życia jest najbezpieczniejszą zmianą jaką można wprowadzić, aby być zdrowszym.

Rola konopi siewnych w terapii dietetycznej rośnie. Od kilku lat obserwuje się wzrost zainteresowania produktami na bazie konopi. 

Konopie przez tysiące lat miały znaczącą pozycję w żywieniu i medycynie ludowej. W czasach nowożytnych przejściowo straciły na popularności za sprawą polityki antynarkotykowej, jednak od kilku lat wzrasta zainteresowanie żywieniowymi, użytkowymi i leczniczymi właściwościami tych roślin. 

Pierwsze medyczne zastosowanie konopi opisano 2700 p.n.e. Chińczycy wykorzystywali konopie leczniczo w terapii bolesnych chorób wewnętrznych, leczeniu bólu zębów, zwalczaniu krost i ran jamy ustnej. W XIX w. nalewki z konopi stosowano w Anglii i Ame- ryce jako środki przeciwbólowe i przeciw mdłościom. W 1942 r. konopie usunięto z Farmakopei amerykańskiej. Dalsze ograniczenia zastosowań medycznych wynikały z rozwoju leków syntetycznych. Definitywne wykluczenie konopi nastąpiło za sprawą jednolitej konwencji o środkach odurzających z 1961 r., w której zostały sklasyfikowane jako substancja psychoaktywna niemająca zastosowania medycznego. Sytuacja uległa zmianie w lipcu 2018 r., kiedy Komitet Ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ds. Uzależnienia od Narkotyków wydał zalecenie o wyłączeniu CBD z konwencji o kontroli narkotyków (mimo że jeszcze w 1954 r. WHO prezentowała stanowisko, że konopie nie posiadają właściwości terapeutycznych).

Ślady konopi na terenach dzisiejszych państw europejskich (np. Rumunia, Niemcy, Szwajcaria) datowane są na epokę neolitu. Przez setki lat wytwarzano z nich produkty przemysłowe (odzież, włókno, leki, kosmetyki, środki czystości, lakiery i smary).  Hodowlę polskich odmianami konopi włóknistych rozpoczęto w 1946 r. 

Przykładem stosowania nasion i oleju w regionalnej kuchni polskiej są: tradycyjna zupa bożonarodzeniowa zwana siemieniuchą bądź siemieniatką (region łódzki) i przysmak lubelski – łochdziaki (pierogi gotowane ze zwarem – szarobiałym serem z siemienia konopnego). W przeszłości nasiona konopi były częstym składnikiem pączków (region dolnośląski), a olej – okrasą do kaszy i ziemniaków.
Obecnie w celach żywieniowych najczęściej wykorzystuje się nasiona świeże lub poddane obróbce (termicznej, mechanicznej – olej i mąka). Liście i kwiaty stosowane są głównie w celach aromatyzujących przy produkcji piw konopnych oraz jako składnik herbatek ziołowych.  Czytaj więcej >>>

Umów telefonicznie